Tillbaka ¬ Gammaldags klädsel sommarvardags ¬ Dräktdocka

Gammaldags klädsel, sommarvardags

Som man berättat att den burits i Överkalix förr, av nu levande personer, och som den troligen burits på liknade sätt i liknande bygder.
(Kicki Degerfält)
SY måste du göra själv, med materialet kan du med lite besvär hitta i välsorterade tygaffärer. Om du inte väver.

KJOLEN är av grått halvylle. Den är oftast rynkad eller veckad på smal linning av tyget. Slät framtill med tätare veck/rynkor bakåt. (Är du osäker på modellen kan du sy efter arbetsbeskrivningarna som Lola och Bitten gjort till Överkalix resp Sundom).
Den har sprund bak och knäpps med kraftig hyska-hake. Handsbred skoning av ytterst smalrandigt blåvitt tyg. Slitfläta av grått yllegarn. Kjollängden HÖGST 20 cm från golvet.

TRÖJAN är av smalrandigt bommulstyg. Högst 0,5 cm breda symmetriska ränder (s.k. helrand ) i blåvitt eller rödvitt. I övrigt se teckning. ( redaktörens kommentar: Kraglös skjorta)

FÖRKLÄT är också av smalrandigt bomullstyg, men aldrig samma som tröjan. Ränderna, som kan vara lite bredare än tröjans, är helst helrand i blåvitt med en smal röd rand, eller rödvitt med en smal blå rand. Rynka förklät på en smal linning som slutar i två lika långa band som knyts i vänster sida. Rynkningen kan vara så bred som du är mellan höftkammarna. Förklät ska inte vara kortare än 10 cm ovanför kjolkanten.

HILKAN är av rutigt bomullstyg. Vit botten med röd rutning, helst med lite blått också. (Till vardags bärs hilkan knuten i nacken, fliken bak instoppad, inget löst fladdrande!)

SKODON Att vara barfota går utmärkt! Vill du inte det kan du välja mellan:
Näbbskor, helst rundbottnade, med remmade skaft. Eller:
Näbbskolågskor, helst rundbottnade, men de som kan köpas i affär duger.
STRUMPOR Vill du förstås ha. Men i remmaskorna går det faktiskt bra att ha fotlappar eller skohö. Annars bör du ha grå ylleknästrumpor, ex sådana som säljs under namnet arbetsstrumpor.
STRUMPEBAND ska vara enkla till vardags. Trasor (alltså en bit matt-trasa) var vanligt. Men kan också flätas av grått yllegarn.
OSERVERA att detta på inga villkor får kallas folkdräkt.
Men det är ett sätt att bevara en sorts kultur…

Lycka till!
Vifast och Elisabet
1984

Dräktdocka i vardagskläder

Tillbaka ¬ Gammaldags klädsel sommarvardags ¬ Dräktdocka

Sidan gjord av Lars Ek © www.folkdansaren.se