Tillbaka ¬ Sockendräkt från Vännäs

Sockendräkt för Vännäs

fd Hemkonsulent Karin Dahlgren

Initiativ till en sockendräkt för Vännäs togs på 1950-talet av kvinnor inom Hushållsnämnden. Dess ordförande var Anna Salomonsson i Vännäsbyn. Hon lade fram förslaget i Stärkesmark tillsammans med hemkonsulenten Karin Dahlgren. Efter detta tog man kontakt med länets dräktråd. Den då nyanställda textilkonstnärinnan Clara (Nordfors) Salander lade fram ett förslag till dräkt.
Kjoltyger diskuterades fram och tillbaka. Till slut enades man om svart– och vitrandig. Man hade en cirka 40 år gammal kjol med den randningen. Halsduken blev godkänd i två varianter; en gul med bruna ränder och en svart med blåa ränder som skall symboliserad Umeälven och Vindelälven. Till livstycket valde man ett tyg i samma färg som den blå randen på halsduken.

fd Hemkonsulent Karin Dahlgren. foto Bitte Nygren.


Evert Larsson komponerade en brosch som föreställer ett brospann och under det ett hjärta. Brospannet ingår även i sockenvapnet, som är ritat av konstnären C M Lindqvist. Broschen utfördes i silver av Verner Asplund, Bygdeå.
Många kvinnor i byarna Brån, Vännäs och Vänfors äger idag dräkten. Intresset ökade också då hembygdsföreningen bildades och man kunde inviga hembygdsgården 1961.

Kvinnodräkt från Vännäs

Kjol:  Svart– och vitrandig med längsgående ränder; halvylle
Livstycke:   Blått halvylle  
Förkläde:   Vitt linne med tvärgående ränder i ripseffekt 
Överdel:  Linne, med eller utan hålsöms broderi på krage, smal obroderad ärmlinning. (som Västerbottensdräkten). 
Halsduk:  Svart helylle med ränder i blått. 
Huvudbonad:  Bindmössa i svart siden med broderier. Stycke. 
Strumpor:   Grå nylonstrumpor 
Skor: Svarta pumps  

 

fd Hemkonsulent Karin Dahlgren från sidanUppgifterna om strumpor och skor har jag fått av fd Hemkonsulent Karin Dahlgren. Det är Karin som är fotograferad iförd i sin sockendräkt. Resten av texten är hämtad från tidskriften Västerbotten 1983.
Bitte Nygren


Tillbaka ¬ Sockendräkt från Vännäs
Sidan gjord av Lars Ek 1999 © www.folkdansaren.se