Tillbaka ¬ Kvinnodräkt från Ovansjö

Kvinnlig dräkt från Ovansjö

Kjol: Svart kjol av kläde med rynkning bak.
Livstycke: Fläbblivstycke med uddar i rött kläde kantad med grönt siden band, 12st  gjutna mässingsknappar med stämplade stjärnor på, dessa är tillverkade i Sandviken.
( Emma har färgat eget tyg till livstycket, lånat.)
Förkläde: Hemvävt kvistförkläde som används till de helgfria söndagarna (till vintern har man ett förkläde med mörk botten). Det knyts med ett vävt band (hjärtband).
Överdel: av hellinne som är märkt (broderad med korsstygn) och prydd av rött/rosa bommuslgarn på bröstet, kragen och ärmliningarna. Bars vanligen över en vardagssärk (dessa användes bara på sommaren).Överdelen är lånad, Emma håller på med broderierna.
Halskläde: vitt och rosa rutigt handvävd bomulls duk med märkning på ryggen med initialer och årtal (till vintern bar ett med mörk botten).
Huvudbonad: Bindmössa med stycke sk Skarpmössa, denna är svart och vinröd.
Kyrkpung/kjolficka: tillverkad i svart kläde och sämskskinn med påsydda applikationer i olika mönster. Väskkroken är av mässing med namn och årtal ingraverat.
Strumpor: röda yllestrumpor som fästes med strumpeband (plockade eller pinnband)
Skor: Svarta skor med spänne.

 Klicka på bilderna för att se bättre.

Emma1.jpg (23920 byte)flabbar.jpg (10035 byte)forklade.jpg (36505 byte)kjolvaska.jpg (12044 byte)overdel.jpg (26125 byte)

Emma Hagel har fått Stipendium från Vifasts minnesfond. Pengarna använder Emma till att färdigställa sin dräkt från Ovansjö. Redan på Stämman kunde hon visa sin dräkt. De delar som Emma inte har sytt ännu är lånade från en fru till en av pappas kusiner.
Emmas kunskap om dräkten kommer bl.a. fån en bok 'Kvinnlig dräkt och slöjd från Ovansjö socken' sam från kontakt med personer med sådan kunskap i Sandviken trakten.
Varför Ovansjö? "Min farmor kommer från Kungsgården utanför Sandviken i Ovansjö socken men bor i Luleå."


Tillbaka ¬ Kvinnlig dräkt från Ovansjö 
Sidan gjord av Lars Ek 2001-09-11 © www.folkdansaren.se