Tillbaka ¬  Kirunadräkten
Kirunadräkten

1990 vann Gerturd Ragneberg Kulturnämdens tävling om en Kirunadräkt. Dräkten skulle återspegla klädmodet i 1900 talets början med avseende på rallare och gruvarbetare och deras kvinnor. Gertrud har använt foton av Borg-Mesch som inspirationskälla 

Mansdräkt
Mannen har en svart kostym. Tyget är ett hemvävt (oliksidigt kypert) bommullstyg eller vadmal. Bomullstyget valdes för att kläderna skulle vara dansvänliga. Gertrud kommer i fortsättningen att sy kostymen även i vadmal. Byxa har knäppgylf. Skjortan med ärmspjäll är gjord av hemvävt halvlinne. Till dräkten har Kirunakarlarna fina specialbeställda skinnstövlar som är extra dansvänliga och inte för smala i tån. Till dräkten har men rallarhatt, d.v.s. en vanlig normalbrättad herrhatt. Ingen slokhatt 

Kvinnodräkt
Den svarta färgen i dräkten symboliserar malmen, den bruna jorden, det blå vattnet (Luossajärvi) och det lila kommer från ljung och rallarrosen.
Kvinnans svarta-lila kjoltyg är handvävd. Underkjolen av halvlinne. Blusen med fårboksärm av det hemvävda halvlinnet har dold knäppning med pärlemorknappar och en dekoration av trådknappar framtill. Förklädet är lila. Schalen är hemvävd i helylle med broderier. Till dräkten hör också en Jacka och muff (av dräktkläde med lite päls). Naturligtvis har damen en svart hatt, modellen är valfri men färgen är svart. Mormorskängan specialbeställdes men finns nu att köpa i vanliga affärer.
För att få göra Kirunadräkten måste man gå via Gertrud Ragneberg 0980-143 67 som har vävkurser och sykurser.
 Damdräkten visas av Anna Britt Asplund, Moskosel på Gammelstadsstämman 2001. Annabritt är kirunaflicka och har sytt dräkten själv.

dam2.jpg (24319 byte)tyg.jpg (8984 byte)


Hem ¬ Dräkt ¬ Kirunadräkten
Sidan gjord av Lars Ek - 2001-07-01 © www.folkdansaren.se